Goede titel, of niet dan.

Ben ik gewoon even heel het www aan het overrulen met mijn deelname aan de mis(s)verkiezing, vergeet ik prompt dat ik ‘oh ja ook nog een blog’ had.

Er is ineens zo veel gebeurd dat ik bijna niet weet waar te beginnen hoor, jongens. Het is een rollercoaster van aandacht, confrontatie, even janken, de balans opmaken en weer doorgaan. Want ik had me toch wel even één dingetje niet helemaal gerealiseerd toen ik me opgaf voor dit programma: het is handicap all over the place.
Die rolstoel vind ik niet zo’n big deal. Die hebben we ondertussen allemaal wel gezien. Maar als er een camera boven je neus hangt omdat je tussendoor toch echt even moet liggen – wetende dat straks heel Nederland dit gaat zien – nou, da’s wel even zo niet wat. Het is weliswaar de waarheid van mijn dagelijks leven, maar wel een stukje kwetsbare waarheid die ik liever niet als zodanig etaleer. En zeker niet op teevee.

Maar je gaat met de gehandicapte billen bloot. All the way.

geloofTop Zara | Suit Asos | Shoes H&M | Magnesium Wheels

De eerste week na de persdag was ik even totaal uit mijn hummetje gekukeld en ik was door alle invloeden even zo in de verwarring, maar ook uit mijn kracht gehaald. Die gehandicapte powervrouw van nu, is daar immers ook niet als vanzelf gekomen. Dus ik heb een week lang gehuild en weer voor mijzelf de afweging gemaakt: maar wat ging ik ook alweer doen in dat programma?
Mijn power laten zien!

Nou dan! Go with the flow en laat zien dat je ballen hebt.

Media is een supersnel medium. Waar ik gewend ben om rustig aan stapje voor stapje te zetten, moet ik nu ineens vooruit hollen. Vond ik effe lastig. Maar ik zie ergens ook het nut er wel van in: ik moet mijn eigen acceptatieproces ook weer even als de wiedeweerga naar een hoger level tillen. En ook bij interviews heel snel afwegen: wat vertel je wel en wat niet? Een snelle les om de truc van de media met een knip in de vingers onder de knie te krijgen. Je moet heel snel to the point komen, dus ik moest ook al mijn losse flodders verhaal gaan concretiseren. En ach, soms heb ik even een discussiepuntje met Endemol. Want dan vind ik dat we wel beetje van Endemol doen, maar toch ook net een beetje meer van Elianne.
–  gelukkig was ik nooit eigenwijs.

Onder de streep leer ik er stiekem ook weer heel van. In 30 seconden mijn missie uiteenzetten om Nederland te overtuigen, vond ik bijvoorbeeld echt wel een dingetje. Ik bedoel, hoe moet ik in vredesnaam in 30 seconden uitleggen dat ik ongeveer heel Nederland in beweging wil zetten en alles op de schop wil gooien? Maar het dwingt me ook om concreet te worden. Je kunt nu eenmaal niet de wereld in één keer veranderen, en dat is zo’n gedachte die ik nu ook maar eens los moet laten.

Ik wil winnen op mijn kracht, mijn power, mijn persoonlijkheid en op wat ik als ambassadeur te bieden heb.

Gelukkig heb ik een paar waanzinnige mensen in mijn netwerk met wie ik juist ook deze dingen heel goed kan bespreken. Mensen die de klappen van de zweep kennen, maar die ook weten hoe het is om dit alles met een handicap te moeten doen. Fijne gesprekken die me weer in mijn kracht hebben gezet. En ik heb voor mijzelf heel duidelijk het besluit genomen, dat ik wil winnen op mijn kracht, op mijn power, op mijn persoonlijkheid en op wat ik als ambassadeur te bieden heb. Ik kan mijn levensverhaal delen, maar ik heb voor mijzelf ooit de afweging gemaakt dat ik alleen iets uit mijn verleden wil delen, als ik denk dat ik er een bepaalde boodschap mee kan afgeven die van toegevoegde waarde is. Een boodschap waarmee ik mensen kan inspireren en waarmee ik een stuk (h)erkenning kan bieden. Dan is een stukje van mijn verhaal, een middel om een bepaald doel te bereiken. Maar ik wil niet dat mijn verhaal het doel is.

Dat is ook reden waarom ik heel veel van mijn verhaal, niet wil delen.
Omdat ik het nut er niet van in zie.

Toch heb ik ook momenten gehad dat ik van mijn stuk werd gebracht en ik even de kluts kwijt was. Dat maakte me ook even heel onzeker, zeker in het begin. Heel dicht bij jezelf blijven betekent ook dat je wat vaker een ‘nee’ moet verkopen, of dat je niet meegaat in een bepaalde vibe dat misschien wel goed werkt in de media, maar waar ik niet aan mee wil doen. En wat misschien wel tegen me zal werken, want mijn verhaal omvat ontzettend veel verdriet en daar voelen mensen wat bij. Dat werkt nu eenmaal goed in de media.
En dan toch de keuze maken om dit niet allemaal te delen? Ja. Omdat het mij anders te veel uit balans brengt. Omdat dit zo veel zichtbare en minder zichtbare littekens heeft achtergelaten, dat het voor mij beter is om dit te parkeren dan het iedere keer in tekst, opnieuw te moeten herbeleven.
Ik wil enkel nog maar vóóruit.

De finale moet nog komen, maar de reis er naartoe is al zo bijzonder geweest. Ik heb in zo’n korte tijd, zo ontzettend veel geleerd, zulke lieve reacties gehad en ook een stukje erkenning. De confrontatie met mijn handicap was even heel lastig, maar heeft me ook weer een heel stuk sterker gemaakt. En dit alles ook nog eens met mijn lieve vriendinnetje Marit doen, is wel extra bijzonder. Door dit samen te beleven is de finale behalen nog honderd keer zo leuk. En ik hoop dat Marit het nog heel ver schopt!

En nu wil ik natuurlijk ook nog winnen!
Daar heb ik jou voor nodig: sms ‘ELIANNE’ naar 4600!
– of ‘Marit’ naar 4600 als je haar ook de overwinning gunt

(sorry mensen. Na 6 mei zal ik nooit meer uithalen met deze kreet).

geloof

In het nieuws

Na de persdag kwamen de eerste twee nieuwsitems in de media, bij Shownieuws en bij NU.nl. Toen begonnen de interviews met als hoogtepunt: met mijn vriendinnetje Marit Smit live in de uitzending bij RTV Utrecht (de video staat onderaan).
En dat is kicken, hoor.

En als je het allemaal toch nog hebt gemist: hieronder een overzicht met interviews en nieuwsitems die tot nu toe over mij zijn gepubliceerd. En dat Mark Rutte het kroontje uitreikt is dan ook wel weer leuke informatie, of niet dan.

SBS6 – Finalisten Mis(s)verkiezing | Elianne Speksnijder
Amayzine – Mijn handicap maakt me sterk
AndC, samen met Marit Smit – Kijktip: Mis(s)verkiezing 2017
LindaNieuws – Elianne versloeg Anorexia, leeft met Lyme en is trotse mis(s) kandidaat
 Dit artikel behoeft enige uitleg, want het is een follow up van een foto die twee jaar geleden (anoniem) is gepubliceerd. Deze foto is destijds gemaakt door Barbara Michelle Edelman, voor haar fotoserie NOT LIKE HER, waarin ze wil laten zien: ‘niemand is perfect’. Ik heb nooit openbaar gemaakt dat ik de vrouw op deze foto was. Tot ik er nu een follow up aan wilde geven, in aanloop tot de mis(s)verkiezing.
Vrouw.TV – Meer positiviteit
Hart Van Nederland – Vriendinnen Elianne en Marit in Finale Mis(s)verkiezing
Proud2BMe – Anorexia, Lyme en genezen (door mijzelf geschreven)
MinVWS – Finalist Mis(s)verkiezing
NOS – Marit en Elianne in Mis(s)verkiezing: wij zijn niet zielig
RTV Utrecht – Knappe gehandicapte vrouwen strijden om titel Mis(s) 2017
Essie Healthy Life – Transformatie Elianne
Sylvia Vorspaget – Interview met (rol)model Elianne Speksnijder
Pretty Business – Netjes gekleed in een rolstoel, hoe doe je dat
Plus een beetje – Woman Crush Wednesday, Elianne Speksnijder
De stad Amersfoort – Amersfoortse in Finale Mis(s)verkiezing
Amersfoort Nieuws – Amersfoortse in Finale Mis(s)verkiezing
Amersfoort In De Buurt – Amersfoortse Elianne doet mee aan de mis(s)verkiezing 2017
BultersMekke – Elianne Speksnijder, Finalist Mis(s)verkiezing 2017
AD Utrecht – Mooie meiden met ’n manco én een missie

Show.nl – Mark Rutte kroont winnares Mis(s)verkiezing

One thought on “Ik had iemand nodig die tegen me zei: “ik geloof in jou!””

  1. Wauw, je doet het echt super hoor! Knap dat je jezelf zo staande weet te houden in die rollercoaster. En ik kan me ook helemaal vinden in je missie en het niet alles hoeven delen. Mijn stem heb je!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: