Het is een jaar of wat geleden. Mijn broer ging afstuderen en dat moest gevierd worden. Mijn zussen en ik stonden met zijn drieën voor de spiegel om even te checken ‘of we er nog wel mee door konden’. Nu zijn we alle drie niet zo heel erg van de toeters en bellen, maar op zo’n universitair afstuderen is het toch wel leuk als je er een beetje netjes uitziet.

We concludeerden, gedrieën op een rij, dat we toch echt allemaal diezelfde lach hebben. In plaats van twee mondhoeken omhoog, twee boogjes in je bovenlip. We noemden het ‘een beetje lelijk’.

happy

Nu zal ik eerlijk zeggen dat ik mijn lach nog steeds niet mooi vind. De ‘ik lach voor de camera’, tenminste. Want een echte happy lach is prachtig. Altijd.

Lachen maakt vrolijk. Er is zelfs een ‘lachtherapie’ ontwikkelt. Zelf nog nooit gedaan, maar ik geloof oprecht dat het wel degelijk iets kan bijdragen in je gemoedstoestand. En dat vind ik ook het mooie aan mode. “Trek een goed gevoel aan”, zegt het reclamespotje dan. Wat natuurlijk onzinnig klinkt, maar in wezen helemaal niet zo ver gezocht is.
“Fake it ‘til you make it”, is er ook zo eentje. En dan zeg ik niet dat we maar voorbij moeten lopen aan de emoties die je soms niet zo hartelijk verwelkomt. Maar wel dat “trek een goed gevoel aan”, je soms net dat ene zetje kan geven om een andere mindset aan te zetten.

happy

Van minimaal lachen naar weer grapjes maken en oprecht uitbundig lachen, moet je soms ook weer leren. Soms is de situatie waar je op dat moment in zit, helemaal niet iets om te lachen. Of voel je je er gewoon niet comfortabel bij om zo uitbundig te zijn en wellicht een beetje op te vallen. Maar het leuke is dat je vaak ook weer terugkrijgt wat je aan een ander geeft. En zo kan het af en toe toch best een handje helpen als je met een beetje extra moeite toch ‘een goed gevoel’ aantrekt.

De dag dat ik deze foto’s maakte, voelde ik me namelijk even helemaal niet per se heel erg happy. Ik was moe en ik had veel pijn, maar ik had een deadline voor een paar foto’s. Omdat het licht op dat moment zo goed was en de set-up nog beter uitpakte dan ik had verwacht, ging ik toch even wat uitproberen met de lachende versie van mezelf. Iets wat ook ik stiekem best nog wel een spannende uitdaging vond, omdat ik mezelf nog altijd als ‘lelijk’ bestempel als ik lachend op een foto sta. Maar grappig genoeg zijn het juist deze foto’s waar ik iedere keer heel blij van word als ik ze zie.

happy

Natuurlijk klinkt dit eenvoudiger dan het soms in werkelijkheid is. En daarbij zou je jezelf ook niet serieus nemen als je alleen maar een smile op je gezicht plakt als je hem niet als zodanig voelt. In de basis gaat het er nog veel meer om dat je weer puur en oprecht durft te zijn. Dat je durft vast te houden aan wie jij bent, wat jij voelt en waar jij voor staat. Dat je niet ‘zwak’ bent als je verdriet toont, evenmin ‘slecht’ als je eens boos bent of dat je ‘raar’ bent als je eens uitbundig lacht. Nee. Dát is wat jou uniek maakt.

Het is iets wat zo makkelijk klinkt, maar wat voor heel veel mensen zo ingewikkeld kan zijn. Maar pas als je weer heel dicht bij jezelf durft te staan en oké durft te zijn met alle stukjes van jouw zijn (dus ook je baaldagen, je rotmomenten, je huilbuien of die keren dat je uit bed stapt met een gigantisch ochtendhumeur), kun je weer heel oprecht en uitbundig lachen.

En geloof me, mooier dan dat kun je niet zijn.

happy

2 thoughts on “Happy”

  1. Prachtige foto’s! Ze zijn ‘echt’ en dat maakt ze heel intens. Ook ik geloof erin dat als je jezelf niet zo ‘bien’ voelt, dat een fake lachje kan groeien in een echte lach. En van dat fake lachje word je zelf gek genoeg toch ook blij. Mijn ervaring in ieder geval.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: