“Internationale Vrouwendag staat elk jaar op 8 maart in het teken van strijdbaarheid en het gevoel van solidariteit van vrouwen overal ter wereld, meestal aan de hand van een specifiek thema. Internationale Vrouwendag is in de twintigste eeuw ontstaan doordat vrouwen opkwamen voor hun rechten, onder andere op het gebied van arbeid en kiesrecht”.

vrouwendag

Het is vandaag Nationale Vrouwendag. Een dag waarin vrouwen wereldwijd aandacht vragen voor thema’s als economische zelfstandigheid, empowerment, zorg en arbeid, discriminatie en racisme, zoals Wikepedia mij zojuist heeft verteld. Het leek me dus een uitstekend moment om onbeperkt Nederland er ook nog even tussen te gooien. Want eerlijk is eerlijk: als wij, ‘de vrouw’, de mogelijkheid willen hebben om volledig te kunnen emanciperen in onze maatschappij, wil ik net zo goed óók als minder valide vrouw kunnen emanciperen in onze maatschappij. En dat lijkt anno 2017 nog helemaal niet zo vanzelfsprekend te zijn.

Ik ben toch echt 100 procent van het kaliber ‘de vrouw’.

vrouwendag

Waar ging het dan mis, anno 2017 waarin gelijke rechten en meer diversiteit toch zo langzamerhand wel zo’n beetje ingeburgerd hadden moeten zijn? Waarom gaat het bij mensen met een beperking nog steeds vooral over alles wat ze niet kunnen, terwijl er zo veel talent en kwaliteit is binnen deze doelgroep? Als iemand weet wat doorzetten is, zijn het veelal wel de mensen die hebben ervaren dat het leven niet vanzelfsprekend is. Als iemand creatief weet om te gaan met de mogelijkheden, is het vaak juist diegene die weet wat beperking is. Beperking is niet alleen beperkend. Beperking is ook een kans om creatief om te gaan met je mogelijkheden. Iets waar de maatschappij nog wat van kan leren.

Buiten de gebaande paden treden lijkt vaak zo beangstigend, maar het kan soms heel verfrissend zijn. Leg jezelf eens een beperking op en kijk hoe je daarmee omgaat. Wie weet kom je wel tot ontdekkingen die ineens heel waardevol blijken te zijn. En laten vrouwenemancipatie voor vandaag eens een stapje breder trekken naar gehandicapte-vrouwen-emancipatie.

Doe eens gek, zeg maar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: